Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Τι θα γίνει με τους "εγκλωβισμένους" του Χρηματιστηρίου

Ο κύβος ερρίφθη για το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Αθήνας όπου από τις 29 Ιουνίου έχουν εγκλωβιστεί χαρτοφυλάκια Ελλήνων και ξένων επενδυτών, αξίας άνω των 47 δισ. ευρώ.  
Η κοινή εισήγηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τράπεζας της Ελλάδας για τις κρίσιμες τεχνικές λεπτομέρειες επανεκκίνησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών πρόκειται να αποσταλεί πιθανότατα σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εκδοθεί υπουργική απόφαση με την υπογραφή Τσακαλώτου που θα επιτρέπει το άνοιγμα της χρηματιστηριακής αγοράς μετά από τρεις εβδομάδες αργίας.
Το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου θα επιτευχθεί με τίμημα την επιβολή αυστηρών περιορισμών για τους Έλληνες επενδυτές που θα μπορούν να χρησιμοποιούν μικρά μόνο ποσά από τους παγωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς τους για την αγορά μετοχών. Το πλαφόν που έχει προταθεί επίσημα και αποτελούσε προϊόν διαπραγμάτευσης με την ΤτΕ, είναι οι 5.000 ευρώ ανά ημέρα.
Το αν και πότε θα υπογραφεί και θα τεθεί σε ισχύ η υπουργική απόφαση το περιεχόμενο της οποίας ως επί το πλείστον θα εισηγηθούν η ΤτΕ και η Ε.Κ ώστε να ξεκινήσουν οι συναλλαγές, είναι, όμως, καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης. Πρακτικά η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει τον τελευταίο λόγο για τον τρόπο και τον χρόνο που θα ανοίξει το Χρηματιστήριο.
Από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του ΣΜΕΧΑ δεδηλωμένος στόχος και επιθυμία είναι το Χρηματιστήριο της Αθήνας να ανοίξει μέσα σε αυτή την εβδομάδα: "Πέμπτη το νωρίτερο, Παρασκευή το αργότερο", όπως χαρακτηριστικά έλεγε  κορυφαίος θεσμικός παράγοντας, προκειμένου από τη μια να περιοριστεί ο κίνδυνος υποβάθμισης της αγοράς σε ειδική κατηγορία (standalone market) από τους οίκους αξιολόγησης FTSE, MSCI κ.α,  από την άλλη να σταλεί ένα συμβολικό θετικό μήνυμα ότι η κεφαλαιαγορά ξεκίνησε να λειτουργεί μέσα στην ίδια εβδομάδα που άνοιξαν οι τράπεζες, αλλά παράλληλα και για να υπάρχει δυνατότητα "ψύχραιμης αξιολόγησης της κατάστασης που θα διαμορφωθεί" μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε να εξεταστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων.
Τα βασικά τεχνικά ζητήματα έχουν αντιμετωπιστεί και κατά τις πληροφορίες έχει επιτευχθεί "συμβιβασμός" με την Τράπεζα της Ελλάδος στο θέμα της δυνατότητας αξιοποίησης "μικρού μέρους των υφιστάμενων καταθέσεων των Ελλήνων στις τράπεζες", όπως επισημαίνουν στο capital.gr φορείς που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις.
Αυτό σημαίνει ότι η υφιστάμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα τροποποιηθεί ως προς το σκέλος που απαγόρευε πλήρως τη μεταφορά κεφαλαίων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς προς το Χρηματιστήριο, και θα παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησης ενός μικρού ποσού για αγορά μετοχών ανά ημέρα ή εβδομάδα.
Ο στόχος της "ισότιμης μεταχείρισης" μεταξύ εγχώριων και ξένων επενδυτών δεν φαίνεται να είναι εφικτός σε αυτή τη φάση καθώς η ΤτΕ και η ΕΚΤ εμμένουν στις επιφυλάξεις τους ότι υπάρχει "κίνδυνος" να μεταφερθούν μεγάλα ποσά από τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο και έτσι να επιδεινωθεί η κατάσταση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.Εκπρόσωποι χρηματιστηριακών εταιρειών, ωστόσο, θεωρούν προσχηματικές τις ανησυχίες της ΤτΕ που με τη σειρά της πιέζεται από την ΕΚΤ ώστε να υπάρχει πλήρης απαγόρευση εκροής κεφαλαίων. Εκπρόσωποι χρηματιστηριακών εταιρειών επισημαίνουν ότι στην ουσία "το Χρηματιστήριο κινδυνεύει να ανοίξει χωρίς αγοραστές για 100 εκατ. ευρώ". Σύμφωνα με υπολογισμούς με δεδομένο ότι ο ημερήσιος τζίρος στο Χρηματιστήριο είναι 100 εκατ. ευρώ και οι Έλληνες διακινούν σε αγοραπωλησίες τα 30 εκατ. ευρώ, το "καθαρό" χρήμα που θα μετακινείται καθημερινά από τις τράπεζες προς το χρηματιστήριο δεν είναι περισσότερα από 5-10 εκατ. ευρώ. Πρακτικά οι χρηματιστές μιλούν για εκροές 100-300 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα και απορρίπτουν τους ισχυρισμούς ότι "θα φύγουν δισεκατομμύρια".   
Με βάση τα όσα είναι γνωστά:
- Η αγορά θα ξεκινήσει με αυστηρούς περιορισμούς στη δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς στους χρηματιστηριακούς κωδικούς.
- Οι Έλληνες επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο "φρέσκο" χρήμα για να αγοράσουν μετοχές ή για να καλύψουν θέσεις στις συμβάσεις δανεισμού. Επίσης θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα υφιστάμενα πιστωτικά υπόλοιπα των κωδικών τους (σ.σ υπολογίζονται σε λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ), καθώς και τα χρήματα που θα εισπράττουν από πώληση μετοχών.
- Οι ξένοι επενδυτές θα έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Το κυριότερο είναι ότι θα μπορούν να πωλούν μετοχές και τα κεφάλαιά τους να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους στο εξωτερικό.
- Η απαγόρευση αλλαγής θεματοφύλακα για τους Έλληνες επενδυτές πιθανότατα θα παραμείνει.
Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες, υπό συζήτηση βρίσκονται αρκετά ακόμη σημαντικά θέματα τα οποία όμως αποτελούν αντικείμενο επιμέρους αποφάσεων των χρηματιστηριακών και εποπτικών αρχών.
Η επαναδιαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών είναι ένα από τα "καυτά" ζητήματα που θα απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το ΧΑ. Υπάρχουν προτάσεις για συνέχιση της αναστολής διαπραγμάτευσης δεδομένου ότι δεν έχουν γίνει γνωστές (και θα αργήσουν πολύ) κρίσιμες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και τον χρόνο και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.
Ομοίως στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για επιβολή περιορισμών στα ημερήσια όρια διακύμανσης, το ωράριο των συναλλαγών, την απαγόρευση του short selling κ.α
Όλα τα παραπάνω θα εξετασθούν αμέσως μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης και τον προσδιορισμό της ημερομηνίας επανεκκίνησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών.           http://www.capital.gr/story/3046512/ti-tha-ginei-me-tous-egklobismenous-tou-xrimatistiriou