Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Τι θα κρίνει την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου

Του Βασίλη Γεώργα
Έτοιμο να ανοίξει ξανά από τις αρχές ή τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας είναι το Χρηματιστήριο της Αθήνας εφόσον τελικά υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ώρες.
   Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν πιθανόν τη Δευτέρα και είναι απόλυτα εξαρτώμενες από το αν και σε ποιο βαθμό θα διευρυνθούν οι λειτουργίες των ελληνικών τραπεζών που είναι και οι μεγαλύτεροι εκκαθαριστές των χρηματιστηριακών συναλλαγών στην Ελλάδα.
     Η δυνατότητα ομαλής επαναλειτουργίας του χρηματιστηρίου στο οποίο από τις 29 Ιουνίου έχουν "εγκλωβιστεί" αξίες ύψους 40 δις. ευρώ,  έχει να κάνει κυρίως με τεχνικά θέματα που αφορούν πρωτίστως τις συνθήκες διακίνησης κεφαλαίων υπό στο καθεστώς των capital controls στις τράπεζες, αλλά και με το βαθμό της πληροφόρησης που θα υπάρχει από την ερχόμενη εβδομάδα στην αγορά.
    Η χρυσή τομή που θα αναζητήσουν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι τράπεζες και ο ΣΜΕΧΑ τις επόμενες ημέρες, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διασφαλιστεί αφενός η διαδικασία της εκκαθάρισης και διακανονισμού των συναλλαγών, και αφετέρου η διενέργεια συναλλαγών υπό καθεστώς κεφαλαιακών περιορισμών.  Δεν είναι ξεκάθαρο αν ειδικά για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές μπορεί να ισχύσει κάποια ξεχωριστή διαδικασία. Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν μεταξύ άλλων είναι αν και πως θα αποτραπεί η μεταφορά ελληνικών τίτλων στο εξωτερικό από εγχώριους σε ξένους θεματοφύλακες. Επίσης το τι θα ισχύει σε ότι αφορά τη δυνατότητα αφενός των ξένων επενδυτών να ρευστοποιήσουν και να μεταφέρουν στο εξωτερικό το προϊόν της πώλησης τίτλων και αφετέρου των εγχώριων επενδυτών να πουλήσουν και να πάρουν το αντίτιμο από τις τράπεζες.
   Στην σύσκεψη που θα γίνει τη Δευτέρα για το είδος των εργασιών που θα παρέχει με νέα Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από την ερχόμενη εβδομάδα το τραπεζικό σύστημα, θα ληφθούν και οι αποφάσεις για το αν θα υπάρξουν κάποιου είδους περιορισμοί στη διαπραγμάτευση των μετοχών, το ωράριο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, τη δυνατότητα short selling κλπ. Εξετάζονται αρκετά σενάρια, όμως με τα παρόντα δεδομένα επικρατεί η άποψη πως το δέον θα ήταν η επαναλειτουργία της αγοράς θα πρέπει να γίνει χωρίς περιορισμούς σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση των αξιών.
    Ειδικά το τελευταίο αποτελεί σημαντική παράμετρο για τις τραπεζικές μετοχές, όπου τις τελευταίες μέρες διακινούνται σενάρια για ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου, συγχωνεύσεις κλπ. Υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι σε μεγάλο βαθμό η φημολογία για τις τράπεζες περί αυξήσεων κεφαλαίου, "λουκέτων" και υποχρεωτικών συγχωνεύσεων, είναι ανυπόστατη και εν πολλοίς τα όσα ακούγονται χαρακτηρίζονται ως "ευσεβείς πόθοι". Στην αγορά ακούγονται πολλά, όμως επικρατεί η εκτίμηση πως το κλείσιμο των τραπεζών  και το πρόβλημα ρευστότητας λόγω του "παγώματος" της έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) δεν έχει προλάβει να χτυπήσει τα κεφάλαια των τραπεζικών ιδρυμάτων.
   Υπό το πρίσμα αυτό το πιθανότερο είναι πως οι τραπεζικές μετοχές θα εκκινήσουν κανονικά τη διαπραγμάτευσή τους στο ταμπλό όποτε αποφασιστεί να ανοίξει ξανά το Χρηματιστήριο.
   Απαντήσεις για το αν έχουν ανακύψει ζητήματα κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών αναμένεται να ζητούν στο πλαίσιο της πληροφόρησης από τις διοικήσεις των τραπεζών. Όμως αυτό που επίσης θεωρείται πιθανό από παράγοντες της αγοράς, είναι τους επόμενους μήνες να ζητηθεί και να υλοποιηθεί ένας νέος κύκλος ελέγχου της ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (AQR) προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάστασή τους και να εξεταστούν τυχόν νέες κεφαλαιακές ανάγκες.      capital.gr